Πέμπτη

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (2)

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Ας μιλήσουμε για αριθμούς
Πόσες φορές δεν έτυχε να ακούσετε κάποιους αριθμούς που να μην καταλαβαίνετε καν τη σημασία τους; Κι όμως, μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Π.χ., πριν από 3 χρόνια, κανείς μας δεν έδινε σημασία σε νούμερα που περιέγραφαν το Α.Ε.Π., το Δημόσιο Χρέος και τα Spreads. Κι όμως, αποδείχθηκε πως όχι μόνο αφορούσαν κάποιους "ψαγμένους", αλλά σήμερα κυβερνούν κυριολεκτικά τις ζωές όλων μας! Δυστυχώς, τώρα πια μάθαμε όλοι τι σημαίνουν...

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε τόσο απασχολημένοι με τα οικονομικά προβλήματα, που μπορεί να παραβλέπουμε άλλους αριθμούς, να τους θεωρούμε αδιάφορους. Κι όμως, όταν μιλάμε για υγεία, είναι καλό να ξέρουμε τι μας γίνεται. Τι σημαίνει, για παράδειγμα, αν οι εξετάσεις σας δείξουν ολική χοληστερίνη 210; τι διαφορά έχει αν η καλή χοληστερίνη σας είναι 60 από το αν θα ήταν 50; Πόσα τριγλυκερίδια μπορώ να έχω; Και τι στο καλό σημαίνουν όλα αυτά;

Αξίζει να το δούμε έστω και επιφανειακά, επειδή η γνώση είναι δύναμη, και μπορεί μερικές φορές να μας κάνει να δράσουμε με τρόπο που θα μας σώσει τη ζωή. Ας μην αφήνουμε τη ζωή μας, τυφλά, στα χέρια του γιατρού μας και μόνο. Όσο καλός και αν είναι, χρειάζεται και εμάς για να μας βοηθήσει...


Πώς ελέγχουμε τη χοληστερόλη
Αφού περάσει κάποιος τα 20, επιβάλλεται να μετράει τα επίπεδα χοληστερόλης του τουλάχιστον μια φορά κάθε 5 χρόνια. Αλήθεια, εσείς πόσων ετών είστε; (Ελάτε, μη μου κρύβεστε!) και πόσες φορές έχετε μετρήσει τη χοληστερίνη σας; Η μέτρηση γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος και μια μέθοδο που είναι γνωστή σαν προφίλ λιποπρωτεϊνών νηστείας. Μετράει τις διάφορες μορφές της χοληστερόλης που κυκλοφορεί  στο αίμα σας μετά από νηστεία 9 εώς 12 ωρών. Τα αποτελέσματα θα δείξουν τα επίπεδα της "κακής" και της "καλής" χοληστερόλης, αλλά και των τριγλυκεριδίων. Τι σημαίνουν αυτά;


"Κακή" Χοληστερόλη

Το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στο αίμα μεταφέρεται από πρωτεΐνες που ονομάζονται λιποπρωτεϊνες χαμηλής πυκνότητας ( low density lipoproteins) ή LDL. Αυτή η μορφή χοληστερόλης αποκαλείται "κακή" επειδή συνδυάζεται με άλλες ουσίες και μπλοκάρει τις αρτηρίες Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα  και τρανς (υδρογονωμένα) λιπαρά ανεβάζει το επίπεδο της LDL.  Τα τρανς λιπαρά, για τα οποία θα σας γράψω στο μέλλον, είναι  εξαιρετικά επικίνδυνα και αποδεδειγμένα καρκινογόνα. Σε γενικές γραμμές είναι λίπη ή λάδια που σε φυσική μορφή είναι υγρά  αλλά έχουν υποστεί μια διαδικασία που ονομάζεται υδρογόνωση για να παραμένουν στερεά σε θερμοκρασία δωματίου και να μην καίγονται σε βαριά χρήση.  Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια ένδειξη LDLκάτω από 100 είναι καλή, αλλά όσοι έχουν ήδη κάποια καρδιοπάθεια πρέπει να επιδιώκουν ακόμα χαμηλότερα νούμερα. 

"Καλή" Χοληστερόλη

Μέχρι και το ένα τρίτο της Χοληστερόλης του αίματος μεταφέρεται από τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (high density lipoproteins) ή HDL. Αυτή αποκαλείται "καλή" χοληστερόλη επειδή βοηθά στην απομάκρυνση της κακής χοληστερόλης, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη συσσώρευσή της στις αρτηρίες.  Όσο  περισσότερη HDL έχετε, τόσο  καλύτερα!  Όσοι έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα HDL έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια καρδιοπάθεια. Η διατροφή που είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, βοηθά στην αύξηση της καλής σας χοληστερόλης. Μάλιστα, η  Μεσογειακή διατροφή και ειδικά ένα παρακλάδι της, η παραδοσιακή Κρητική διατροφή, που περιλαμβάνει μόνο ελαιόλαδο και σχεδόν καθόλου χοιρινό κρέας, έχει αναγνωριστεί σαν η καλύτερη διατροφή στον κόσμο!

Τριγλυκερίδια

Το σώμα μετατρέπει την ενέργεια που του περισσεύει από την τροφή, τη ζάχαρη και το αλκοόλ σε τριγλυκερίδια, μια μορφή λίπους που μεταφέρεται με το αίμα και αποθηκεύεται σε λιποκύτταρα σε όλο το σώμα. Όσοι είναι υπέρβαροι, πίνουν πολύ, δεν ασκούνται ή καπνίζουν, τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Μη νομίζετε όμως ότι αρκεί να αποφύγετε τα γλυκά: Οι υδατάνθρακες που τρώμε κάθε μέρα μετατρέπονται ακριβώς σε αυτά! Αν οι εξετάσεις σας δείξουν τριγλυκερίδια πάνω από 150, τότε κινδυνεύετε άμεσα από το μεταβολικό σύνδρομο, που στην πράξη σημαίνει ότι θα αναπτύξετε Καρδιοπάθεια και Διαβήτη. Προσοχή στα τριγλυκερίδια, λοιπόν. Οι γλυκιές γεύσεις μπορεί να μην έχουν τόσο γλυκές συνέπειες!

Ολική Χοληστερόλη
Η Ολική χοληστερόλη μετράει το σύνολο της καλής, της κακής και της VLDL (Very Low Density Lipoprotein) ή λιποπρωτεΐνης πολύ χαμηλής πυκνότητας. Η VLDL είναι προπομπός της κακής χοληστερόλης, της LDL. Μία μέτρηση Ολικής Χοληστερίνης κάτω από 200 θεωρείται γενικά εντός φυσιολογικών ορίων, αν και νεότερες έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και όσοι είναι μέσα στο όριο αλλά κοντά σε αυτό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη και καρδιοπάθειες.

Λόγος Χοληστερόλης

Ο λόγος χοληστερόλης υπολογίζεται διαιρώντας την ολική χοληστερόλη με την "καλή" (HDL) χοληστερόλη. Για παράδειγμα, αν έχετε ολική χοληστερόλη 200 και HDL 50, ο λόγος χοληστερόλης σας είναι 200 / 50, ή αλλιώς 4 προς 1. Οι γιατροί συστήνουν ότι καλό είναι να έχουμε λόγο χοληστερόλης το πολύ ίσο με 4. Όσο  μικρότερος είναι ο λόγος χοληστερόλης, τόσο το καλύτερο. Αν και αυτός ο αριθμός μπορεί να χρησιμεύσει για να υπολογιστεί ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, δεν λαμβάνεται τόσο σοβαρά υπόψη για την επιλογή της θεραπευτικής αγωγής. Οι γιατροί καθορίζουν την αγωγή λαμβάνοντας υπόψη την LDL, την HDL και την Ολική χοληστερόλη. 


Τι μπορείτε να κάνετε αν οι συνθήκες της ζωής σας δεν σας επιτρέπουν να αθλείστε τακτικά; 
Πρέπει να κάνετε το παν για να περπατάτε τουλάχιστο για μισή ώρα κάθε μέρα. Αφήστε το αυτοκίνητό σας επίτηδες 3 ή 4 τετράγωνα μακριά από το σπίτι ή τη δουλειά σας- έτσι μπορεί να υποχρεώσετε τον τεμπέλη εαυτό σας να περπατήσει μέχρι και 2 χλμ την ημέρα!

Ακόμα, πρέπει να "ξεμπουκώνετε" την καρδιά σας τακτικά. Βάλτε την να χτυπήσει πιο γρήγορα. Και αφού δεν γίνεται να .. ερωτεύεστε κάθε μέρα, μήπως μπορείτε να ανεβείτε στο σπίτι ή το γραφείο σας με τα πόδια αντί για το ασανσέρ; κι αν είναι στον πρώτο ή τον δεύτερο όροφο, γιατί να μην κάνετε μεταβολή, να... ξανακατεβείτε με τα πόδια και να ανεβείτε ξανά;


Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, και μάλιστα από σήμερα, είναι να βάλετε στη διατροφή σας τις υπερτροφές. Πρόκειται για φρούτα, λαχανικά, φύκη και μανιτάρια που είναι ευλογημένα με μια πληθώρα συστατικών που μπορούν να σας δώσουν αυτά που δεν μπορεί να σας δώσει η καθημερινή σας διατροφή.
Δοκιμάστε το εκπληκτικό Γανόδερμα, αυτό που οι Κινέζοι αποκαλούσαν "Μανιτάρι των Θεών" και οι σύγχρονοι ερευνητές μένουν έκθαμβοι με τα αποτελέσματα που έχει στην υγεία. Μεταξύ άλλων, το πλούσιο σε φυσικές στερόλες Γανόδερμα μπορεί να σας βοηθήσει στον αγώνα για υγιή επίπεδα Χοληστερόλης, αναστέλλοντας τη σύνθεσή της με φυσικό τρόπο.

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας στο πάνω μέρος αυτής της σελίδας και θα σας στείλω δωρεάν δείγματα καφέ με Γανόδερμα και σκόνης από 100% πιστοποιημένο οργανικό Ganoderma Lucidum.

Μείνετε εδώ για τη συνέχεια του θέματος "Κρίσιμες Αλήθειες για τη Χοληστερόλη". Θα μάθετε πώς συνδέεται η χοληστερόλη με το Οικογενειακό μας Ιστορικό, το Φύλο και τις συνήθειες διατροφής μας. Ακόμα: Μήπως το παιδί σας κινδυνεύει από το Χοληστερόλη;

Γραφτείτε στις ενημερώσεις μέσω email και λάβετε αυτόματα τα επόμενα άρθρα με τις πολύ ζωτικές πληροφορίες!

Γ.Η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου