Πέμπτη

7 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΑΣ



Η αλήθεια είναι πως, όταν βλέπουμε ότι βάζουμε κιλά, συνήθως πιστεύουμε ότι ο ρυθμός του μεταβολισμού μας είναι πολύ αργός, ενώ παράλληλα υποθέτουμε πως για την επιτάχυνσή του απαιτούνται τουλάχιστον δύο ώρες γρήγορου τρεξίματος και έντονων ασκήσεων, μέχρι να εξαντληθούμε τελείως. Όμως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο! 


Στην πραγματικότητα, ακόμα και οι μικρές αλλαγές στον τρόπο διατροφής και άσκησης που κάνει ο καθένας από εμάς, έχουν μεγάλη διαφορά στην ικανότητα καύσης θερμίδων του οργανισμού.

«Ο μεταβολισμός σας, δεν είναι σταθερός», λέει ο Gary Ditsch, ειδικός στη φυσιολογία της άσκησης. «Όμως, μπορείτε να τον επηρεάσετε σημαντικά με την άσκηση και τη διατροφή σας.»

Υιοθετήστε μερικές ή και όλες, από τις παρακάτω «στρατηγικές» και αποκτήστε το μεταβολισμό που χρόνια παρακαλούσατε να έχετε.

1. Γνωρίζουμε όλοι πως η άσκηση με βάρη χτίζει μύες και πως όσο περισσότεροι οι μύες, τόσο μεγαλύτερη καύση θερμίδων γίνεται. Όμως αυτό που δε συνειδητοποιούν όλοι είναι πως, η καύση αυτή συνεχίζεται και μετά από το πέρας της άσκησης. Ακόμα και 3 ημέρες αργότερα! Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έντονη άσκηση, μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς στους μύες, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να πρέπει να τους ξαναχτίσει, καίγοντας περισσότερες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Για να ενισχυθεί λοιπόν η καύση λίπους χρειάζεται, 3 φορές την εβδομάδα να κάνει κανείς 5 ασκήσεις με αντίσταση (πχ. Push-ups) των 1-3 σετ.

2. Όσοι αθλούνται ξεκινώντας πρώτα να κάνουν 20 λεπτά βάρη και μετά καρδιοτονωτική άσκηση (πχ.  ποδήλατο), καίνε περισσότερο λίπος από εκείνους που δεν έκαναν βάρη ή από εκείνους που περίμεναν αρκετά ανάμεσα στις δύο αυτές ασκήσεις. Έτσι, πρέπει να ξεκινάει κανείς πρώτα με τα βάρη στα χέρια και μετά να προχωρά στο ποδήλατο ή το διάδρομο.

3. Αν και περίεργο, η βρώση μουστάρδας –μαζί με τα προαναφερθέντα βέβαια- μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της καύσης θερμίδων ακόμα και κατά 20-25%!

4. Έχει αποδειχθεί πως η αλλαγή της έντασης της άσκησης, για μικρά διαστήματα, από κανονική σε έντονη και πάλι πίσω στην κανονική για περίπου 4 λεπτά κοκ, αναγκάζει τους μύες να εργάζονται σκληρότερα, οπότε να καίνε και πιο πολύ.

5. Είναι σε όλους γνωστό, ενώ όλο και περισσότερες μελέτες ενισχύουν τα παλιά συμπεράσματα, ότι η κατανάλωση 8-12 ποτηριών νερού την ημέρα, βοηθάνε στην καύση περισσότερων θερμίδων από ότι αν έπινε κάποιος λιγότερο νερό.

6. Οι ασκούμενοι που πίνουν ρόφημα με 250 θερμίδες, το οποίο περιλαμβάνει 24 γραμμάρια πρωτεΐνης και 36 γραμμάρια υδατάνθρακες, μετά από έντονη προπόνηση, φαίνεται να χάνουν περίπου 2 κιλά περισσότερο λίπος και να δημιουργούν 750 γραμμάρια μυϊκό ιστό μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν αυτή τη συνήθεια. Μπορείτε να παρασκευάσετε ένα "σπιτικό" ρόφημα αυτού του τύπου, ανακατεύοντας μπανάνα και φυστικοβούτυρο. Χρειάζεται όμως προσοχή! Η κατανάλωση πρέπει να γίνει μέσα στα πρώτα 30 λεπτά μετά την άσκηση για να έχει αποτέλεσμα. Επιπλέον, ένα τέτοιο "γεύμα" ενέχει τον κίνδυνο να οξειδώσει υπερβολικά τον οργανισμό σας, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας
σε πρωτεΐνη, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση επιπλέον γεύματος επειδή το στομάχι δεν δίνει σήμα πληρότητας για τα υγρά που πίνουμε, άρα θα συνεχίζουμε να πεινάμε παρόλο που έχουμε ήδη "φάει". Αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της οξείδωσης, και αν δεν γυμναζόμαστε έντονα, συστήνεται να προτιμήσουμε ένα υποκατάστατο γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά με λιγότερη πρωτεΐνη. Ιδανική λύση για την περίπτωση αυτή αποτελεί η Σπιρουλίνα με Δημητριακά

7. Διώξτε το στρες! Δεν προκαλεί έκπληξη, ότι η άσκηση δημιουργεί μεγάλες καύσεις στον οργανισμό. Το "δώρο" της άσκησης είναι ότι οι ορμόνες του στρες πέφτουν, μειώνοντας την επιθυμία για φαγητό και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις καύσεις. Έτσι, μπορείτε να βάλετε το μεταβολισμό σας σε έναν καλό ρυθμό , απλά βάζοντας ένα ήπιο αλλά τακτικό πρόγραμμα εξάσκησης στην καθημερινότητά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου